Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het met 4 mensen in teams van 2 op een padelbaan. De padelbaan is een veld met wanden van glas en hekwerk. Je speelt de sport met een padel racket en padel ballen. De puntentelling werkt hetzelfde als die van tennis. Een game win je na vier punten met deuce en een wedstrijd win je door 2 sets te winnen. Op deze pagina lees je meer over wat padel is en waarom de sport de afgelopen tijd zo’n enorme groei heeft doorgemaakt.
Hoe werkt Padel?
Een padelwedstrijd begint met een toss. Een team gokt welke kant van een
Wil je meer lezen over de padel regels? Lees dan de blog op onze website!
De service moet in het servicevak schuin tegenover de serveerder landen zonder het net of het hek te raken. De service gaat onderhands. Na de service wordt de game gespeeld. Nadat een team 6 games heeft gewonnen, krijgt het team een set. Weet een team twee keer een set te winnen, dan winnen zij de wedstrijd.
Tijdens de wedstrijd wordt er gewisseld van kant. Dit gebeurt als eerst na de eerste game. Daarna wordt er na elke twee games van kant gewisseld. Ook in de tweede set wordt er gewisseld na de eerste game en vervolgens na elke twee games. Je kunt makkelijk onthouden wanneer er gewisseld moet worden door alle games van de huidige set bij elkaar op te tellen. Als de som van de games een oneven getal is, dan moet je van kant wisselen. Bij een even getal blijf je nog een game staan op de helft waar je nu staat.
Padel, de snelgroeiende racketsport
Padel is al een aantal jaar de snelst groeiende sport van Nederland. En dat is niet zonder reden. Het is een leuke sport die vrij makkelijk onder de knie te krijgen is. Vergeleken met tennis bijvoorbeeld is de techniek die nodig is voor padel niet al te ingewikkeld. Daar komt bij dat het een sport vol actie is. De bal kan alle kanten op vliegen in de kooi en ieder punt is anders.
De padel sport is leuk voor zowel jong en oud. Als de spelers hard slaan, dan gaat het spel erg snel en moet je veel bewegen. Speciale padelschoenen zorgen ervoor dat je snel over de baan kunt bewegen. Spelen de spelers de ballen wat rustiger, dan kunnen de punten relaxed zijn en hoef je geen geweldige conditie te hebben om bij te benen.
De sport ontvangt de laatste tijd veel media-aandacht door ex-topsporters en BN’ers die de sport oppikken als nieuwe hobby. Ook schieten de padelbanen als paddestoelen uit de grond door hippe start-ups die flink investeren in het aanleggen van banen en marketing.
Padel tennis populariteit en cijfers
Zoals we al noemden is padel dus een sport die onwijs snel groeit. Een paar jaar geleden was het soms nog moeilijk om een padelbaan in de buurt te vinden. Dat is tegenwoordig al lang niet meer het geval. De KNLTB verwacht dat er eind dit jaar zo’n 260 tennisverenigingen met padelbanen zullen zijn, bovenop 95 commerciële padelcentra.
Ook de mate van commercie stijgt bij padel. Vroeger waren er nog niet veel sponsors die wilden betalen om hun merk te presenteren bij wedstrijden en evenementen. In 2022 is dat veranderd en weten toernooien de grootste bedrijven als sponsor aan te trekken. Dat heeft ook te maken met de omvang van de toernooien. Er komen steeds meer spelers en toeschouwers op af. Dit alles is heel positief voor de groei, populariteit en professionaliteit van de sport.
Wat is een padelcentrum?
Een padelcentrum is een locatie waar je kunt padellen. Dit kan zowel indoor als outdoor zijn. Op de website van een padelcentrum kun je van tevoren een baan huren voor een bepaalde dag en een bepaald tijdstip. Hiervoor hoef je vaak geen lid te zijn. Dat is anders dan bij een vereniging: daar moet je meestal lid zijn om een baan te kunnen huren.
Vind vergelijkbare artikelen
padel informatie