Padel is op het moment van schrijven de snelst groeiende sport van Nederland. Als ondernemer of eigenaar van een sportclub denk je er daarom misschien over na om een padelbaan aan te leggen. In dit artikel lees je de belangrijkste dingen die je moet weten.

We bespreken de volgende punten:

  • Wat is een padelbaan?
  • Waarom een padelbaan aanleggen?
  • Kosten van een padelbaan aanleggen
  • De afmetingen van een padelbaan
  • De opbrengsten van een padelbaan

Wat is een padelbaan?

Een padelbaan is, zoals de naam doet vermoeden, een baan om padel op te spelen. De toplaag van de baan is van kunstgras en wordt omringd door muren van deels glas en deels hekwerk. Naast het net bevinden zich twee openingen in het hekwerk voor het betreden en verlaten van de baan. Aan het frame van de muren van de baan zijn lichtmasten bevestigd zodat er ook in het donker gespeeld kan worden.

Waarom zou je een padelbaan aanleggen?

Het aantal padellers groeit snel, maar het aantal banen groeit niet snel genoeg mee. Hierdoor is in sommige steden het aanbod aan padelbanen te klein voor het aantal spelers. Ook zijn er veel mensen die padel als sport willen proberen, maar nog niet lid zijn van een vereniging. Door een baan aan te leggen, kun je dus nieuwe leden naar je club trekken.

Met een padelbaan biedt je ook een extra dienst aan je bestaande leden. Veel mensen hebben al van padel gehoord, maar nog niet iedereen heeft het geprobeerd. Door een baan aan te leggen op je club kunnen leden op een laagdrempelige manier kennis maken met de sport. Grote kans dat ze het ontzettend leuk vinden.

Bovendien kun je extra omzet genereren. Een padelbaan biedt veel toegevoegde waarde waardoor je extra contributie zou kunnen rekenen voor het gebruik van de baan. Zo verhoog je je inkomsten per lid.

Tenslotte laat je met het aanleggen van een padelbaan zien dat jouw club meegaat met de tijd en zich bewust is van de trends. Je club krijgt zo een modernere en hippere uitstraling.

Hoeveel kost de aanleg van een padelbaan?

De totale kosten van het aanleggen van een padelbaan liggen gemiddeld tussen de 60.000 en 80.000 euro. De kosten kunnen als volgt opgedeeld worden:

  • Grondwerk en fundering: 0-30 duizend euro
  • Frame en verlichting: 25-30 duizend euro
  • Kunstgras toplaag: 10-12.5 duizend euro

Het grondwerk en de fundering

Een padelbaan is best zwaar. Het is belangrijk dat er een goede fundering gelegd wordt om verzakking te voorkomen.

Voordat de fundering gelegd kan worden, moet de grond bewerkt worden om glad en waterpas te zijn.

De fundering is een betonnen plaat van minstens 10 cm dik. Deze kan gebonden of ongebonden zijn. Een gebonden fundering is duurder in de aanschaf, maar vereist minder onderhoud dan een ongebonden fundering.

Tip: het grondwerk en de fundering vormen een groot deel van de kosten van de aanleg van een baan. Door de padelbaan op de fundering van een oude tennisbaan aan te leggen, kunnen aardig wat kosten bespaard worden.

Wat zijn de afmetingen van een padelbaan?

De totale afmetingen van een padelbaan zijn 24 bij 12 meter. Het speelveld van een padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed. Aan beide zijkanten van de baan moet 2 meter vrij zijn voor het betreden en verlaten van de baan. Aan de voor- en achterkant van de baan moet 1 meter vrij zijn.

Het plafond boven een indoor padelbaan moet minstens 7 meter hoog zijn. Hier geldt echter: hoe hoger, hoe beter. Bij padel worden veel lobs gespeeld, dus de ballen vliegen vaak hoog de lucht in. Als het dak geraakt wordt, krijgt de tegenstander een punt, dus een te laag dak kan tot frustraties bij spelers leiden.

Onderhoud van een padelbaan

Het zand op het kunstgras moet wekelijks aangeveegd worden zodat het goed verspreid blijft over de baan. Dit zorgt ervoor dat de wrijving tussen schoenen en het kunstgras verminderd wordt. Met andere woorden, door het zand kunnen spelers glijden over de baan. Zonder zand op de baan kunnen spelers nier glijden en moet het kunstgras veel sneller vervangen worden. Het kunstgras vereist eens per jaar groter onderhoud.

Door maandelijks de ramen te wassen blijft de baan er netjes uitzien. Verder vereist een padelbaan weinig onderhoud.

Opbrengsten van een padelbaan

Een padelbaan aanleggen kost dus aardig wat geld, maar levert het ook wat op?

De gemiddelde huurprijs van een padelbaan is 20-35 euro per uur. Dat is meer dan een tennisbaan, dus bij voldoende bezetting kan een padelbaan aardig wat opleveren. Houdt er er wel rekening mee dat de bezetting tegen kan vallen als je club weinig padelleden of veel banen telt.

Naast de huuropbrengsten levert een padelbaan ook op indirecte wijze geld op. Zoals we eerder al noemden kan een padelbaan voor veel nieuwe leden zorgen, zeker als je een van de weinige clubs in de buurt bent die over een padelbaan beschikt. Ook kan een nieuwe baan de tevredenheid van je huidige leden stimuleren, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is. Misschien blijven ze daardoor wel langer lid van je club, of blijven ze langer hangen en draait de bar een hogere omzet. Allemaal dingen om in overweging te nemen als je er over nadenkt om een nieuwe baan aan te leggen!

Door Padel 22

Vind vergelijkbare artikelen

padel informatie

Alle blogs bekijken

Padel Amsterdam

Padel, de snelst groeiende sport in heel Europa. Omdat het zo'n snel groeiende sport is, zijn er ook veel padelclubs nodig. Vooral in een grote sta...

Padel lob: de techniek, tips, en oplossingen voor veel gemaakte fouten

In deze tutorial bespreken we de padel lob. Dit is een belangrijke slag die vaak van pas komt in het spel. Een goede lob over je tegenstanders heen kan je in een aanvallende positie brengen, perfect om het punt te winnen.