padel regels uitleg

Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Ieder jaar besluiten duizenden mensen weer deze leuke sport op te pikken als nieuwe hobby. De padel spelregels zijn alleen nog niet bij iedereen even bekend. Daarom leggen we in dit artikel de padel regels snel en simpel uit. Zo kun jij snel beginnen met een potje padel!

Hoe speel je padel?

Je speelt padel op een padelbaan met 4 personen in teams van 2. Voor padel gebruik je een special padel racket en padel ballen. Je verdient punten als de tegenstander de bal uit slaat, in het net slaat of twee keer laat stuiteren. Het team dat als eerste twee sets weet te behalen, wint de wedstrijd. Om een set te behalen moet een team als eerste 6 games winnen met twee games verschil. Voor een game moeten 4 punten met 2 punten verschil gewonnen worden.

Puntentelling padel

Hoe werkt de padel puntentelling? 

 • Een game win je door 4 opeenvolgende punten behalen.
 • Een set bestaat uit 6 gewonnen games
 • Tiebreak: een tiebreak vindt plaats bij 6-6, dit gaat door tot er 7 punten gespeeld zijn met een verschil van 2
 • Match: 2 sets gewonnen (dus 12 games en 6x 4 opeenvolgende punten)

De eerste keer dat je een punt scoort komt er 15 op het scorebord te staan. Behaal je daarna nog een punt, dan wordt dit 30 en vervolgens bij het volgende punt 40. Win je vervolgens nóg een punt, dan heb je een game gewonnen. Dan heb je ook nog het begrip ‘deuce’. Een deuce is wanneer het 40-40 staat. Win je dan nog een keer, dan heb je voordeel, win je daarna nog een punt, dan heb je de game gewonnen. Verlies je op voordeel, dan begin je weer bij deuce (40-40).

Wanneer heb je een Padelwedstrijd gewonnen?

Win je 6 van deze games, dan heb je een set gewonnen. Na 2x een set gewonnen te hebben, dan heb je een match gewonnen, oftewel: je bent de winnaar!

Let op: als zowel jij als je tegenstander 5 games gewonnen hebben, dan staat het dus 5-5 qua games. Dit betekent dat je moet winnen met 2 games verschil, dus: 7-5. Is de tussenstand vervolgens 6-6 geworden, dan noem je dit een ‘tie-break’. Op dit punt begint een ander soort ‘spelletje’.  Dit houdt in dat degene die als eerste 7 punten behaald, met weer 2 punten verschil, de wedstrijd gewonnen heeft.

Bij padel gaan de wedstrijden meestal door middel van 'best of three'. Het team dat als eerste 2 opeenvolgende sets gewonnen heeft, wint de wedstrijd met ‘best of three’.

Padel service regels

Bij de service begint het ene teamlid voor en het andere teamlid achter. Serveren moet van achter de servicelijn. De bal moet 1x stuiteren (achter de servicelijn) en geraakt worden op hoogte van of onder de navel. Bovenhands serveren mag niet.

Spelverloop bij padel

De wedstrijd begint met een toss. Een team kiest welke kant van het racket boven of onder belandt. Het andere team spint het racket op de grond. Het team met de juiste keuze mag kiezen om te beginnen met service. Het andere team mag een kant kiezen.

Na de eerste game wordt er gewisseld van kant. Vervolgens wordt er na elke twee games gewisseld van kant. Ook in de tweede set wordt er eerst gewisseld na de eerste game, en vervolgens na elke twee games.

Scoren bij Padel

Wanneer scoor je punten bij Padel? Je kunt punten scoren als:

 • De tegenpartij de bal 2x op zijn/haar helft laat stuiteren
 • De tegenpartij 2x fout serveert (de bal komt rechtstreeks tegen het net, het hekwerk of het glas)
 • De tegenstander de bal in het net terug slaat

Wanneer verlies je punten met Padel? Je kunt punten verliezen als:

 • De bal nog niet over het net is (dus nog niet in jouw vak is) maar je deze toch al terugspeelt
 • Een speler het net raakt met of zonder racket
 • 2 spelers uit hetzelfde team op hetzelfde moment de bal proberen te raken
 • Een teamgenoot wordt geraakt tijdens een slag
 • De bal 2x achter elkaar geraakt wordt door hetzelfde team

Je kunt punten afdwingen door moeilijke ballen te spelen. Zo kun je een bal vlak voor de muur laten stuiteren, of een bal hard slaan. Je kunt ook proberen om simpelweg minder fouten te maken dan je tegenstander.

Padel etiquette

Bij padel draait het niet alleen om hoe het spel gespeeld wordt. Voor zowel de speler als de toeschouwer bestaan namelijk een etiquette. Het niet opvolgen van bepaalde gedragsregels kan de speler ook nog eens punten kosten!

Zo kan een speler punten verliezen als hij of zij zich niet aan de etiquette houdt:

 • Misdragen = waarschuwing
 • Een tweede waarschuwing = puntenverlies
 • Een derde misdraging = diskwalificatie

Wanneer de misdraging zeer ernstig is, zoals discriminerende/racistische opmerkingen, dan kan dit tot onmiddellijke diskwalificatie door de scheidsrechter zorgen zonder eerdere waarschuwing

Ook de coaches en toeschouwers horen zich aan de etiquette te houden. Wanneer zij dit niet doen kan dit gevolgen hebben voor de speler(s). De coaches kunnen ook zelf uit de wedstrijd gezet worden.

Door Padel 22

Vind vergelijkbare artikelen

padel informatie

Alle blogs bekijken

Wat is padel?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het met 4 mensen in teams van 2 op een padelbaan. De padelbaan is een veld met wanden van g...

Padel Amsterdam

Padel, de snelst groeiende sport in heel Europa. Omdat het zo'n snel groeiende sport is, zijn er ook veel padelclubs nodig. Vooral in een grote sta...